Chirurgendagen 2012 10-11 mei te Veldhoven
Geschreven door: Steve Malm, Semi-arts Rijnland Ziekenhuis

Ik was verheugd toen ik te horen kreeg dat mijn collega semi-arts en ik de mogelijkheid kregen om met het Rijnland Ziekenhuis de Chirurgendagen te mogen bezoeken in Veldhoven. Het is een belangrijk jaarlijks congres waar chirurgen over het hele land de mogelijkheid geboden worden te kiezen uit een uitgebreid programma aan plenaire sessies, vrije voordrachten en een scala aan symposia. Er waren ook vergaderingen voor de leden van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde, echter (nog) van weinig betekenis voor niet-leden zoals mijn collega en ik. De voorbereiding en inschrijving verliepen vlot.

De eerste opmerkelijke spreker was de chirurg uit de Verenigde Staten Prof. Dr. R.J. Cerfolio, een thorax chirurg. Zijn onderwerp was wetenschappelijk onderzoek de simpelheid die erachter moet zitten. Met die boodschap in gedachte heb ik kritischer de rest van het congres, in het bijzonder de parallel sessies, kunnen bijwonen. Zijn tweede onderwerp was werken. Zijn boodschap was dat zonder hard werken, je niet de beste kan worden in je vak. Nog een sterk punt. Echter de manier waarop hij dit toe lichte, was de militante manier waarop hij zijn 3 zoons opvoedde. Dezelfde manier waarop hij met zijn eigen assistenten in opleiding omging. Hoewel het resultaat bood, twijfelde ik aan zo een extreme manier van opvoeding.

Na de lunch was de tijd aangebroken voor een vergadering voor de leden van de NVvH. Dit gaf ons tijd om de verschillende nieuwe apparaten en technieken te bewonderen, uit te proberen en te bestuderen die uitgestald waren in de centrale hal.

Het eerste symposium dat ik bezocht heb was de HIPEC voor peritonaal gematasteerd colerectaal carcinoom sessie. De conclusie was dat er bij per-operatieve gestelde peritonitis carcinomatosa er een hypertherme intraperitoneale chemo spoeling moet plaatsvinden om complicaties op het palliatief traject te minimaliseren. Bij deze sessie was ik van mening dat het, hoewel interessant, het te gespecialiseerd was op een te klein gebied.

De sessie van de vrije voorstellingen die ik heb bezocht was de HPB/pancreas sessie, mede omdat de voorzitter onze eigen H. Kroon, AIOS was. De laparoscopische cholecystectomie was op de voorgrond en die nieuwe techniek voor visualisatie van de galwegen met Indocyanine Groen en een near-infrared camera is me vooral bijgebleven als een veel belovende nieuwe ontwikkeling. Wat verder opviel was de simpele en duidelijke vraagstelling en opzet van alle studies uit deze sessie.

Tijdens de aperitief was er tijd om met collega's te discussiƫren over de verschillende voordrachten en om te netwerken met kennissen. Ik kwam een arts-onderzoeker tegen die als agnio chirurgie fungeerde in het Rijnland ziekenhuis ten tijde van mij co-schap heelkunde. Ze vertelde me over een promotie traject die in het LUMC wordt opgezet. De functie moest helaas eind mei gevuld zijn en ik studeer pas in augustus af. Er was echter nog hoop voor andere projecten die eventueel op een later tijdstip in het jaar gestart zouden worden.

Het diner was fantastisch en de cabaret was hilarisch. Het feest was een top feest die ik niet snel zal vergeten.

Door een traag begin na een spectaculair feest is de tweede dag begonnen bij de vrije voordrachten met het onderwerp colon maligne. Ik heb hiervoor gekozen vanwege mijn interesse in de GE-chirurgie en vanwege de 2 sprekers, waarvan H. Snijders een arts-onderzoeker is met wie ik nu samen onderzoek doe en M. Reimers, dezelfde hierboven genoemde voormalige agnio. Beide hadden een duidelijke en heldere presentatie.

De borrel werd overgeslagen.

Ik heb genoten van deze nuttige, leerzame en gezellige dagen. Ik hoop in de toekomst weer de gelegenheid te krijgen de chirurgendagen te mogen bezoeken.