Op 21 april bezochten 130 personen, waaronder vele huisartsen het symposium ‘In oogheelkundig perspectief’ ter gelegenheid van het afscheid van Maarten Rol, na 28 jaar werkzaam te zijn geweest in het Rijnland ziekenhuis.

Marit Maatman en Anthony Raijmakers verwelkomden namens de maatschap alle aanwezigen. Ype Henry, oogarts VUMC gaf een fraai overzicht van de veranderingen in de loop der jaren van de catarract chirurgie. Hij memoreerde daarbij ook zijn vader, wiens praktijk Maarten toendertijd heeft overgenomen. Har Meijer, oud huisarts in Leiden, vertelde een grappig verhaal over alles wat Maarten nu gaat doen, en dat is veel want hij kan geen nee zeggen. Hij eindigde met een roos van Elise, zijn secretaresse. Frank Ros, oogarts in Utrecht sprak over het wel en wee van Maarten in Indonesië en Vietnam. Onder zeer primitieve omstandigheden, waarbij het technisch vernuft van Maarten regelmatig goed van pas kwam, hebben ze vele mensen van hun blindheid afgeholpen.

Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact stelde in zijn voordracht de patiënt centraal en beklemtoonde, dat dit ook een van de sterkste punten van Maarten was. Hij voldeed volledig aan alle CANMEDS competenties, zoals tegenwoordig van de arts gevraagd worden.

Prof.dr. Hennie Völker-Dieben, emeritus hoogleraar oogheelkunde nam de huidige zorg en met name de overheid kritisch onder de loep. Ze sprak over de beursgenoteerde ziekenhuizen en de verkeerde beeldvorming rond haar vak. Met een relatief kleine operatie verandert het leven van veel mensen. Ook bij de beroemde schilder Monet kon je dit goed zien in zijn portretten. De consequenties op lange termijn worden hierbij wel eens vergeten en onderschat. Ze eindigde met de woorden dat het menselijk geluk belangrijker is dan geld en dat moest maar eens gezegd worden.

Met de kleren van de keizer, een sprookje, dat veel indruk op hem maakte eindigde Maarten dit leuke symposium en gaf toe dat het afscheid toch moeilijker was dan hij had gedacht. Na een drukbezochte receptie werd er tot laat in de avond nagepraat in de tuin van Brasserie Park met familie vrienden en collega’s.

Maarten, het gaat je goed...

Flip de Leeuw, gynaecoloog en onderwijscoördinator