Co-schappen lopen in Zuid-Afrika

zuidafrika2Van 27 januari t/m 6 februari 2015 brachten gynaecologen Bert Wibbens (Amstelland ziekenhuis te Amstelveen) en Flip de Leeuw (Rijnland ziekenhuis te Leiderdorp) een bezoek aan hun voormalige collega in de maatschap Ramon Aronius, die al enige tijd woont en werkt in Worcester (Zuid Afrika), ongeveer 100 km van Kaapstad. Het is voor Afrikaanse begrippen een modern ziekenhuis, dat nauw gelieerd is aan het Tygerberg ziekenhuis (Universiteit Stellenbosch) in Kaapstad en ook de opleiding van een aantal medische specialismen verzorgd. Hoofd is Professor Theron. De eerstejaars opleidingsstudent heeft in z’n eerste jaar 300 sectio’s, 75 hysterectomiën en 30 EUG’s gedaan.

Na een korte nachtrust had dr Aronius al een mooi programma voor ons gemaakt. We liepen visite en poli mee en Bert kon een druk OK programma afwerken, totdat de elektriciteit uitviel, maar dat is heel normaal in Zuid Afrika. De volgend dag gewoon weer verder en de patiënten moeten gewoon een dagje wachten. Tijdens de visite viel het grote aantal patiënten met Diabetes, HIV en Syphilis op, naast de algemene problematiek van drank- en drugsgebruik en slechte persoonlijke omstandigheden. Daarna was er spreekuur voor patiënten met problemen uit de hele omgeving. Op de poli lag een grote stapel statussen, maar die waren snel verdwenen. Het betrof hier voornamelijk High risk zwangere patiënten uit de verre omtrek. Zelfs uit Hermanus kwamen patiënten naar Worcester toe. Gynaecologen, residents, student internal, internals, medical officers, werkelijk iedereen werkte mee om het spreekuur er zo snel mogelijk doorheen te krijgen en dat lukte goed.

zuidafrika1Flip hield zich voornamelijk bezig met het ESMOE (Essential Steps to Manage Obstetric Emergencies) programma, dat een soort Nederlandse MOET is voor iedereen, die met verloskunde te maken krijgt. Vrijdag kwamen gynaecologen, medical officers ,verloskundige etc. van heinde en verre voor de training naar het ziekenhuis. Tot de laatste minuut bleven ze aandachtig luisteren en meedoen met de drills. Het verschil tussen ESMOE en MOET zijn eigenlijk 2 lettertjes nml ES en dat betekent Essential Steps. Maar daar gaat het juist om in de acute verloskunde! Daarom kun je de ESMOE beter vergelijken met de cursussen verloskundige vaardigheden in Leiderdorp. In Zuid Afrika heb ik mij nog eens gerealiseerd hoe belangrijk deze cursussen zijn en hoeveel levens zowel van moeder als kind je hiermee kunt redden. Uit recent onderzoek van onze vereniging NVOG, blijkt dat aankomende gynaecologen zich onvoldoende geschoold voelen in de acute verloskunde. Dus werk aan de winkel.

’s Avonds was er een braai, zoals een barbecue in Afrika genoemd wordt, bij een van de gynaecologen thuis. Hier spraken we uitgebreid met de studenten uit oa Zuid Korea. Deze studenten kiezen voor Zuid Afrika omdat in Zuid Korea de medische opleiding erg competatief is . Zelfs je familie wordt erop aan gekeken als je niet presteert/exceleert. De coassistenten hebben het erg naar hun zin. Het ziekenhuis biedt hun onderdak in een nieuwe en comfortabele accommodatie naast het ziekenhuis,waardoor ze zo weinig mogelijk van alle interessante pathologie missen. Daarnaast blijft er genoeg tijd over om leuke dingen te doen zoals naar Kaapstad te gaan;de place to be op dit moment. Hier gebeurt veel en het is er relatief veilig. Het belangrijkste advies is: Zorg dat je in ieder geval voor het donker de plaats van bestemming bereikt hebt, en ga niet ‘snachts dwalen, ook niet met de auto,want de Zuid Afrikanen rijden chaotisch. Overigens zijn de wegen zeer goed en niet druk. Je kunt dus prima een auto huren. Let wel op dat het links rijden is. Samenvattend kunnen we niet anders tot de conclusie komen dat het een prima plek is om je co-schap gynaecologie en verloskunde te lopen,waar ook nog eens goed onderwijs gegarandeerd is dankzij de nederlandse inbreng. Op dit moment is er plaats voor 2 coassistenten en dat is wel zo gezellig.

Contactpersonen:
Dr. C. Oettle l: charl.oettle@westerncape.gsv.za
dr. Ramon Aronius: ramonaronius@gmail.com